АвангардСтарокостянтинівБердичівБориспільБортничіБровариБучаБіла ЦеркваВишгородВишневеВінницяГостомельДніпроЖитомирІвано-ФранківськІрпіньКиївКоцюбинськеКропивницькийКрюківщинаЛуцькЛьвівОбухiвОдесаПереяславПолтаваСвятопетрівськеСофіївська БорщагівкаСумиУкраїнкаУманьХарківХотівЧайкиЧубинськеЮжне

Цікаві факти про суші та роли

З житття

Незважаючи на всю популярність суші та ролів, до сих пір існує чимало міфів, в яких чималу частку займає вигадка. Хтось навіть відмовляється пробувати це японське блюдо через існуючі забобони. Давайте розбиратися, де правда про суші, а де банальна вигадка.

Міф № 1. Суші придумали в Японії.

Незважаючи на те, що суші прийнято вважати споконвічно японським блюдом, насправді винайшли його в Китаї. У IV столітті до нашої ери моряки, щоб надовго зберегти свіжість риби, присипали її сирим рисом. Так морепродукти надовго залишалися придатними для їжі. Рис в їжу не вживали, його викидали. Через 600 років такого способу зберігання риби дали назву «sushi». Лише до восьмого століття нашої ери в Японії суши придбали той вид, в якому вони популярні і понині.

Міф № 2. Для приготування суші використовують сиру рибу.

Зовсім ні, принаймні не в Україні. Ось якщо вам випаде шанс замовити суші в Японії, то там напевно подадуть їх саме з сирою рибою. Все тому, що в Азії немає проблем з поставками найсвіжіших морепродуктів. Те, що ще вранці хлюпалося в океані, вже в обід може лежати на обробній дошці кухаря.

В європейських країнах, в тому числі і в Україні, немає можливості так швидко отримувати свіжі морепродукти. Для продовження терміну придатності у нас рибу коптять, солять, маринують. До речі, такий спосіб обробки дозволяє знизити ризик зараження паразитарними захворюваннями.

Міф № 3. Суші не можна під час дієти.

Можна і навіть потрібно. За рахунок того, що морепродукти і рис містять білок, який швидко призводить до насичення, суші допоможуть привести фігуру в порядок. В середньому 50 г цієї страви містять 60-70 ккал. Для наочності, то ж кількість індички дорівнює 150 ккал. Головна умова, їсти суші з мінімальною калорійністю і в міру, тоді і результат не змусить себе чекати.

Міф № 4. Суші їдять тільки паличками.

Якщо в Японії, то так. Там цього вимагають традиції. Але якщо ви в Україні, то сміливо можете брати більш звичні для себе європейські прилади. Ніхто на вас косо не буде дивитись і з ресторану не витурить. Хоча в Японії такий результат подій цілком можливий. Але ось різати суші на окремі частини не варто навіть якщо ви в України. Вони вже є разові порції, які потрібно з'їдати повністю.

Міф № 5. Суші і роли - різні речі.

Насправді роли - це різновид суші. Істотною відмінністю останніх є те, що для їх приготування використовується тільки рис і морепродукти. У той час як в роли додають овочі, м'ясо і навіть сало.

placeholder

Самі незвичайні факти про суші

За роки в скарбничку любителів збирати цікаве про суші набралося чимало фактів. Деякі дивують і вражають, інші викликають непідробне здивування.

  • Перші ресторани японської кухні в Україні з'явилися ще у вісімдесятих роках минулого століття, але ось потрапити в них було не так просто. Пускали в них тільки еліту нашої країни.
  • Найчастіше на виготовлення суші йде тунець.
  • В Японії приготуванням суші займаються чоловіки, так як у жінок від природи температура тіла трохи вище, що, на думку азіат, не найкращим чином позначається на кінцевому результаті.
  • 80% улову блакитного тунця йде на приготування суші.
  • Є такий різновид суші, на приготування яких пішли комахи. Ця страва не отримало велику популярність навіть в Японії.
  • Щоб стати сушистом, потрібно вчитися 5 років. 2 роки майбутні майстри осягають майстерність приготування рису, решту часу - риби.
  • У колишні часи блакитним тунцем харчувалися тільки малозабезпечені прошарки населення.
  • «Каліфорнія» і «Філадельфія» - найпопулярніші рецепти, але придумані вони були не в Японії, а в Америці
  • Суші прирівнюють до шоколаду і банану завдяки їх здатності також відмінно боротися з депресією.
  • В Європейських країнах більшою популярністю користуються суші, в яких лист норі знаходиться всередині. В Японії перевага, навпаки, віддається рецептами, де водорості зовні.
  • В Америці суші не замовляють з маленькою вагою, віддаючи перевагу подвійним порціям.
  • Природний колір імбиру зовсім не рожевий, а блідо-жовтий, кінцевий відтінок він набуває за допомогою барвників. До речі, ікру летючої риби теж піддають процесу фарбування. Насправді вона безбарвна.
  • В суші-бари і ресторани японської кухні креветки привозять замороженими в один великий шматок льоду. У такому вигляді вони краще зберігають форму.
  • Жителі Японії впевнені, що справжні суші можна приготувати тільки там, де поруч є море. Навіть у себе на батьківщині вони не дуже охоче відвідують ресторани, що знаходяться далеко від берега.

Користь чи шкода?

Що ж таять в собі суші: користь чи шкоду? Така дилема постає перед багатьма людьми що сумніваються, які шукають приводу покуштувати популярне азіатське блюдо, але відкладають до кращого часу. Ми приберегли кілька фактів про суші, які переконають навіть останнього скептика в користь цієї страви.

Факт 1. Завдяки тому, що для приготування суші використовують все багатство дарів моря, вони надзвичайно насичені вітамінами і мікроелементами. Риба, креветки та інші кальмари благотворно впливають на серце, судини, розумову діяльність. Але це стосується лише тих рецептів, які не передбачають термічної обробки страви. Запечені роли, що набирають популярність, таким різноманіттям корисних речовин не володіють. Високі температури вбивають велику частину мікроелементів і вітамінів.

Факт 2. До суші подають імбир. Цей корінь містить цілий ряд органічних сполук, ефірних масел та інших мікроелементів і вітамінів, необхідних людському організму. Його надзвичайно корисно вживати в сезон простудних захворювань з метою профілактики, так як він є незамінним імуностимулятором. Рекомендують його і тим, хто мріє про струнку фігуру, адже імбир відмінно стимулює перистальтику кишечника.

Факт 3. Рис - основний компонент суші та ролів. Без нього приготувати цю страву неможливо. І не дарма японці віддають стільки честі цій крупі. У рисі міститься величезна кількість білка і вуглеводів, але абсолютно немає жиру, що позитивно позначається на фігурі. У той же час ця крупа надзвичайно багата вітамінами і мікроелементами. Не дивно, що в Японії так багато довгожителів, і так мало людей, які страждають ожирінням.

Проти таких фактів складно заперечити. Але як, відомо, навіть найкорисніший продукт може принести шкоду, якщо не дотримуватися елементарного почуття міри. Адже все корисно в межах розумного.

Дивитися всі статті