АвангардСтарокостянтинівБердичівБориспільБортничіБровариБучаБіла ЦеркваВишгородВишневеВінницяГостомельДніпроЖитомирІвано-ФранківськІрпіньКиївКоцюбинськеКропивницькийКрюківщинаЛуцькЛьвівОбухiвОдесаПереяславПолтаваСвятопетрівськеСофіївська БорщагівкаСумиУкраїнкаУманьХарківХотівЧайкиЧубинськеЮжне

Онігірі

Японська кухня

placeholder

Онігірі – по-японськи “просто”

Онігірі – мало не найпопулярніша страва в країні сонця, що сходить. В Азії навіть створюють магазинчики, які спеціалізуються виключно на виготовленні та продажу онігірі. Являє собою рисові кульки з різними начинками.

У цієї страви досить давня історія походження. Існує припущення, що воно з'явилося під час військових походів. Онігірі насправді дуже легко їсти на ходу. Їх можна їсти руками, без хвилювання, що можна їх розсипати. Нерідко рисові кульки брали з собою селяни, що працюють у полі.

Робити онігірі нескладно. Як вже ясно з назви, в основі цієї страви рис. Верхній шар формують з цієї крупи відразу після варіння, коли вона ще тепла. Всередину кладуть начинку на свій розсуд. До речі, онігірі можуть бути не тільки круглими. Їх можна формувати в трикутники, обсмажувати, загортати у листя норі, омлет і навіть шинку.

В якості начинки в рисові кульки додають морепродукти: тунець, лосось, вугор. Це може бути кацуобусі і креветки, водорості комбу і маринована слива, солоний огірок, соєві боби і навіть смажене м'ясо. Начинку зовсім не обов'язково ховати в центр кульки. Її можна рівномірно перемішувати разом з рисом, можна покласти під нього або викладати поверх.

Правильні продукти – половина успіху

Головне в приготуванні онігірі – правильно підібрати інгредієнти. Так як основний компонент цієї страви – рис, важливо не помилитися в його виборі. Він повинен добре склеюватись, але при цьому не бути занадто сухим або надміру вологим. Найкраще на роль головного компоненту підійде цілий нешліфований. Найкраще підійде спеціальний рис для японських страв, який продається в супермаркетах.

Після варіння для поліпшення клейкості його можна трохи подрібнити. Ні в якому разі не можна використовувати блендер або м'ясорубку. Таку процедуру необхідно проводити виключно ножем. В супермаркеті також закуповуємо і листя норі.

Готуємо онігірі вдома

Технологія приготування онігірі надзвичайно проста, хоча японці й переконані: щоб зробити цю страву по-справжньому правильно, потрібно чимало майстерності і не один рік наполегливої праці.

Для основи:

  • склянку рису;
  • 9 смужок норі.

Для начинки:

  • 9 шматочків малосольної сьомги, але підійде будь-яка червона риба.

Процес приготування:

Промиваємо рис. Щоб зробити це якісно, потрібно не менше семи разів набирати в миску воду і зливати її. Готовий рис відварюємо на сильному вогні. Після закипання кришку краще зняти і далі продовжувати без неї, інакше вода буде постійно пінитись і витікати з сотейника. До речі, останній краще взяти з товстими стінками і дном. Варити таким чином з чверть години, помішувати не потрібно.

Як тільки рис буде готовий, знімаємо його з плити і накриваємо чистою серветкою в два шари. Даємо йому постояти з півгодини. Коли рис достатньо охолоне, переходимо до процесу приготування.

Щоб всі онігірі мали однаковий розмір, відразу розділимо весь рис на 9 частин. Кульки можна ліпити руками або спеціальним пристосуванням. Всередину кульки вкладаємо рибну начинку і формуємо. По зовнішній стороні накручуємо заготовлені смужки норі.

Важливий момент, під час формування онігірі не слід занадто зминати рис. Занадто ретельно втрамбована крупа виглядає не дуже добре і не здатна принести справжньої насолоди.

Готові колобки кладемо на блюдо. Краще, якщо воно буде без малюнка. До цієї рисової страви відмінно підійде прохолодна горілка, сливове вино або навіть пиво.

Дивитися всі статті