АвангардСтарокостянтинівБердичівБориспільБортничіБровариБучаБіла ЦеркваВишгородВишневеВінницяГостомельДніпроЖитомирІвано-ФранківськІрпіньКиївКоцюбинськеКропивницькийКрюківщинаЛуцькЛьвівОбухiвОдесаПереяславПолтаваСвятопетрівськеСофіївська БорщагівкаСумиУкраїнкаУманьХарківХотівЧайкиЧубинськеЮжне

Риба і морепродукти Японії

Про Японію

Японія - острівна держава, що омивається теплими водами японського моря Kuroshio. У його водах живуть тисячі видів риб. Тому не дивно, що основним компонентом харчування японців є морські делікатеси. Сьогодні японці з'їдають 1/6 всіх морепродуктів, що видобуваються у світі, плюс надиво корисні водорості та морські трави.

Рибу і інші дари моря не прийнято смажити, зазвичай їх лише злегка обсмажують, тушкують, готують на пару або подають на стіл практично сирими. Улюблена страва святкового японського столу - сира риба, причому саме в тому вигляді, який найбільш смачний в дану пору року або саме в даній місцевості.

При такому способі приготування ці страви легко засвоюються і зберігають велику частину своїх поживних і смакових якостей. Популярний спосіб знезараження риби - замочування в оцті.

Напевно, найпопулярніша страва в Японії – сасимі (сашимі) - нарізана на невеликі шматочки сира риба. Щоб підкреслити природний смак, сасимі належить опускати в суміш соєвого соусу з розведеним у ньому японським хріном - васабі. Інша страва, популярність якої давно вийшла за межі Японії - сусі (суші).

Іноді рибу та морепродукти вживаються не тільки в сирому вигляді, але і живою. Називаються такі страви "одорі". Будь-якого європейця може здивувати страва "танцюючий окунь або кальмар". Процес приготування полягає в тому, що окуня обшпарюють окропом, поливають соусом. Із-за соєвого соусу рецептори риби «оживають» і вона ворушиться.  

Дивитися всі статті