АвангардСтарокостянтинівБориспільБортничіБровариБучаВишгородВишневеВінницяГостомельДніпроЖитомирІвано-ФранківськІрпіньКиївКоцюбинськеКропивницькийКрюківщинаЛуцькЛьвівОбухiвОдесаПереяславПолтаваСвятопетрівськеСофіївська БорщагівкаСумиУкраїнкаУманьХарківХотівЧайкиЧубинськеЮжне

Суші: їсти чи не їсти?

Японська кухня

Суші завоювали всесвітнє визнання давно і безповоротно. Їх подають не тільки в ресторанах країни висхідного сонця, а й далеко за її межами. Разом зі зростаючою популярністю набирають силу суперечки з приводу того, на скільки велика користь суші. Або зовсім від них суцільна шкода? Давайте розбиратися.

Користь суші

Рецептів суші та ролів багато і зрозуміло, що своїми властивостями, як корисними, так і не дуже, все вони зобов'язані інгредієнтам, які в них входять. Вельми складно уявити суші без рису. Тому почнемо «розбір польотів» з цього інгредієнта.

  1. Головний компонент суші - рис. Білок і амінокислоти, які у великій кількості містяться в цій крупі, беруть участь в будові клітин. Травлення від вживання рису теж тільки виграє. Страви на основі цього інгредієнта мають протизапальну властивість, тому їх рекомендують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Рис відмінно справляється з роллю очищувача організму від токсинів, відновлюючи при цьому мікрофлору кишечника. Не варто і говорити, що обидві властивості безцінні і несуть лише здоров'я та бадьорість не тільки тіла, а й душі. Японці впевнені, що рис допомагає не тільки тримати в відмінному стані тіло, а й мозок. Амінокислоти, що входять до складу крупи, запобігають старече слабоумство і сприятливо впливають на діяльність мозку в цілому. Очищення судин, виведення зайвої вологи з організму, нормалізація вуглеводного обміну, зниження кислотності шлунка - лише мала частка користі цієї, такої скромної на перший погляд, крупи.

  2. Ще один важливий компонент суші - морепродукти. Про користь риби, крабів, креветок і всякого роду молюсків не знає тільки ледачий. Тут вам і величезна кількість вітамінів і мікроелементів, та ще багатий запас фосфору, так потрібного для розуму. При цьому мінімальний вміст калорій - на 100 гр не більш 120 ккал. Просто знахідка для панянок що стежать за своєю фігурою. У морепродуктах білка більше, ніж у м'ясі, при цьому засвоюється він набагато легше і швидше. Вітаміни групи В, омега-3, йод, кальцій, залізо, калій, цинк, селен - лише маленька частиця корисних елементів, які отримує людина, вживаючи мідій, креветок, кальмарів та восьминогів щодня. Серцева система від такого морського коктейлю тільки виграє. Морепродукти в тандемі з рисом - ідеальний дует для тих, хто шукає балансу між насиченням організму і отриманням максимальної вигоди для власного здоров'я.

  3. Васабі теж заслужив пари-трійки компліментів на свою адресу. Будучи відмінним антисептиком, він непогано протистоїть розвитку ракових клітин в шлунку. Протимікробна, противопаразитарна властивість цієї приправи на стільки велика, що японці без побоювання вживають в суші сиру рибу, щедро присмачуючи їх васабі. Але і на цьому користь цього продукту не закінчується. Ізотіоціанат, який присутній в японському хроні, не дозволяє бактеріям розмножуватися в роті, завдяки чому зубна емаль не руйнується, і не виникає карієс.

  4. Імбир - ще один яскравий компонент суші. Крім того, що цей корінь є потужним імуностимулятором, він також має властивості антиоксиданту. Знижує холестерин, позбавляє від втоми, тонізує, виводить паразитів, підвищує імунітет - лише мала частина користі від щоденного вживання цього компонента в їжу.
placeholder

Шкода від суші
I. Головний «гріх», який приписують суші - сира риба, що входить в їх рецептуру. В її м'язах можуть жити паразити, які вельми небезпечні для організму людини. Саме тому японці на додаток до суші подають васабі та імбир. Ці два компоненти покликані нейтралізувати можливу шкоду і не допустити зараження.

Але цей мінус відноситься до суші і ролам, приготованим на своїй історичній батьківщині. Потрапивши в Європу, зокрема в Україну, страви японської кухні зазнали значних змін. І в їх складі вкрай рідко можна зустріти сиру рибу. Найчастіше в Україні використовують солоний або копчений продукт.
Причин для цього дві. Перша, в Україні століттями складалася культура харчування, і ми історично звикли піддавати м'ясо і рибу попередній обробці. Наші шлунки звикли переробляти термічно оброблену їжу.
Друга, у японців є можливість класти в свої страви найсвіжіші морепродукти. Те, що ще вранці плавало в море, в обідню годину потрапляє в тарілку. Це гарантує свіжість будь-якої страви. В глибині континенту добути свіжовиловленого восьминога або кальмара - завдання з маловирішуваних. Тому попередня обробка, що дозволяє зберігати продукти свіжими і придатними для вживання довгий час, дуже навіть до речі.
Так що, поки ви вживаєте суші на території України або інших європейських і західних країн, зіткнутися з цим мінусом від вживання суші вам швидше за все не загрожує. Але про всяк випадок, замовляючи суші уточнюйте, яка саме риба пішла в ту чи іншу страву.

II. І все-таки без маленької ложечки дьогтю в цій бочці морепродуктів не обійшлося. Вся справа в тунці. З одного боку, він, як будь-яка риба корисний, але з іншого ... Він здатний вбирати в себе шкідливі речовини, особливо ртуть. Але і тут все можна вирішити. Не слід зловживати тунцем. Рекомендується їсти його не частіше ніж один раз на три тижні. Дотримуйтеся цього правила і небезпека мине стороною.

III. Соєвий соус теж не блищить надлишком користі. Найбільший його недолік - високий вміст солі. Вона накопичується в суглобах і може викликати артрит та інші захворювання суглобів. Не зловживайте соусом, не забувайте золоте правило, все добре в міру.

IV. Норі. Як не дивно, але ці водорості приховують в собі небезпеку. Все тому, що один лист містить в собі половину добової норми йоду. Якщо кожен день по три рази об'їдатися сушами і ролами, цілком можливо, що замість дефіциту цього мікроелемента може з'явитися його надлишок. Пам'ятайте про міру, і тоді вам нічого не буде загрожувати

Поради
Суші, користь і шкода дійсно пліч-о-пліч живуть в цій страві. Власне, як і в будь-якому іншому. Варто розуміти, що рецептура суші складена таким чином, щоб нейтралізувати шкідливі наслідки від їх вживання. Їсти японські страви можна і потрібно. Але так, щоб взяти з них максимум корисного, уникнувши при цьому негативних наслідків.
  1. Замовляйте суші і роли в перевіреному місці. Експериментувати, роблячи замовлення в маловідомому кафе, що не користується популярністю, небезпечно.

  2. Не забувайте про помірність, це одне з головних правил життєвої філософії японців. Тоді вам навряд чи доведеться «розгрібати» наслідки своєї нестриманості.

  3. Для більшої безпеки, замовляйте ті страви, в які входить солона або копчена риба. Для наших шлунків в такому вигляді вона звичніше, а значить безпечніше.

Дивитися всі статті